Inlays en onlays

Inlays en Onlays

Een inlay of onlay is een inlegvulling die precies in uw kies past.
Een inlay of onlay is een inlegvulling die precies in uw kies past.

Bij Tandartspraktijk Bergmanstrook in Zoetermeer kunt u ook terecht voor het plaatsen van inlays en onlays. Dit is een inlegvulling die precies in uw kies past.

De tandarts gebruikt inlays en onlays voor het herstellen van beschadigde kiezen die niet door een volledige kroon hersteld hoeven te worden.

Inlays en onlays zijn een sterk en duurzaam alternatief voor het plaatsen van kronen of vullingen. Voor het plaatsen van een kroon moet er namelijk veel tandweefsel worden afgeslepen, en met een vulling kan een kies behoorlijk stuk verzwakken. Inlays en onlays worden van diverse materialen gemaakt, waaronder goud en porselein.

Inlays

Wanneer uw kies te zwak is voor een vulling maar nog niet zo beschadigd is om er een kroon op te laten zetten, kan de tandarts een inlay plaatsen. Een inlay hersteld alleen het kauwvlak en komt tussen de knobbels van uw kies te liggen.

Onlays

Een onlay hersteld naast het kauwvlak één of beide knobbels van uw kies en komt op de knobbels van uw kies te liggen. Net als voor de inlay geldt dat wanneer uw kies niet sterk genoeg is voor een vulling maar nog niet te goed is om er een kroon op te laten zetten, kan de tandarts een onlay plaatsen als een duurzaam alternatief.

inlays-onlays-kroon
Het verschil tussen een inlay en een onlay is dat bij een inlay allen het kauwvlak hersteld wordt , bij een onlay wordt naast het kauwvlak ook één of beide knobbels van de kiez hersteld.

De behandeling

Voor het plaatsen van een inlay of onlay zijn er 2 afspraken nodig. Tijdens de eerst afspraak krijgt u een plaatselijke verdoving, daarna begint de tandarts met het verwijderen van de tandbederf of een oude vulling, vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw kies en krijgt u tijdelijke vulling. De afdruk wordt opgestuurd naar de tandtechnicus.

De tweede afspraak zal aantal weken later plaats vinden. De tandarts zal tijdens deze afspraak de tijdelijke vulling verwijderen en de inlay of onlay vastzetten in uw kies met een special soort cement.

Meer weten over het plaatsen van inlays en onlays?

Stel dan hieronder uw vraag aan Tandartspraktijk Bergmanstrook in Zoetermeer:

Call Now Button