Tandarts-zoetermeer-kids.fwBij de Tandarts

De Tandarts bij Tandartspraktijk Bergmanstrook gaat kijken of je je tanden goed poetst om je tanden mooi en sterk te houden zodat je tanden en kiesen geen gaatjes krijgen. Je mag op de mooie stoel zitten onder de grote lamp. Nieuwsgierig geworden? Lees hier hoe zij dat allemaal gaat doen.

De Controle

Je gaat 2 keer per jaar naar de tandarts voor een controle. De tandarts kijkt of je tanden en kiezen er mooi uitzien. Als je je tanden en kiezen goed hebt gepoetst zal je geen gaatjes hebben en geen tandplak, dan hoeft er niks te gebeuren en ben je zo weer klaar.

Poetsles

Goed poetsen is heel belangrijk, want daarmee zorg je ervoor dat je geen gaatjes krijgt. Je kunt het beste 2 keer per dag poetsen: ‘s morgens en ’s avonds. Je poetst 2 minuten, als je een zandloper hebt thuis kun je de zandloper gebruiken om te weten wanneer de 2 minuten voorbij zijn,  je kan ook je ouders vragen om de tijd bij te houden. Je tanden blijven dan schoon en sterk. En in sterke tanden krijg je minder snel gaatjes.

Goed poetsen volgens de 3 B’s zo vergeet je niets!

app1 APP2 APP3

Binnenkant

Poets met een heen- en weergaande beweging de binnenkant van je tanden en kiezen aan de boeven- en onderkant

Buitenkant

Poets op dezelfde manier de buitenkant van je tanden en kiezen

Bovenop

Poets nu boven op je tanden en kiezen

tanden poetsen tipsAcht poetstips:

 1. Poets twee keer per dag.
 2. 3 b’s: poets de binnenkant en buitenkant van tanden en kiezen en dan boven op de kiezen.
 3. Met een elektrische tandenborstel kun je makkelijker en meer tandplak van je gebit verwijderen dan met een gewone tandenborstel. Veel elektrische tandenborstels geven na twee minuten een signaal zodat je precies weet wanneer je lang genoeg gepoetst hebt.
 4. Ga twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist.
 5. Beperk het aantal eet- en/of drinkmomenten.
 6. Vervang je (opzet)borstel elke drie maanden.
 7. Gebruik een tandpasta met fluoride.
 8. Gebruik een goede tandenborstel. Er zijn tandenborstels voor elke leeftijd.

tandplak.fwTandplak & Tandsteen

Te veel snoep is slecht voor je tanden. Als je eet of snoept blijft een bijna onzichtbare laagje tandplak vastzitten aan je tanden. In die tandplak wonen piepkleine beestjes (bacteriën) die je niet kan zien. De piepkleine beestjes zorgen ervoor dat de suiker in het eten of snoep nog zuurder wordt dan een citroen. Dat zuur maakt een gaatje in je tanden. De beestjes kunnen dan in je tanden blijven wonen en het gaatje alleen maar groter maken tot het pijn gaat doen.

Wil je geen gaatjes? Dan moet je je tanden 2 keer per dag poetsen, en 2 keer per jaar naar de tandarts gaan om de tandplak te verwijderen.

Röntgenfoto’sRöntgenfoto’s

Röntgenfoto is een hele speciale foto. Met een röntgenfoto kan de tandarts de binnenkant van je tanden en kiezen zien. Als de foto wordt gemaakt, hoor je een zoemend geluid. Net als bij een gewone foto voel je er niets van. Wel is het belangrijk dat je heel stil blijft zitten. De tandarts kijkt dwars door je tanden en kiezen heen om te kijken of ergens een gaatje gaat komen. Hiermee kan de tandarts voorkomen dat de gaatje groter gaat worden.

gaatje vullen bij kinderenEen gaatje vullen

Als je veel snoept en niet 2 keer per dag goed je tanden poetst, Krijg je tandplak. De bacterrien in de tandplak zorgen ervoor dat etenrestjes veranderen in zuur. Dit zuur is heel sterk en zorgt ervoor dat er gaatjes ontstaan in je tanden en kiezen. De tandarts gaat het kleine gaatje dan vullen. Lees hieronder hoe zij dat gaat doen:

 1. Zij zorgt ervoor dat de tand gaat slapen eerst.
 2. Dan gaat zij de gaatje schoon maken met een een kleine boortje. De tandarts gebruikt een diamandboortje hiervoor. Dit boortje maakt een fluitend geluid, maar trilt gelukkig heel weinig.
 3. Daarna gebruikt de tandarts een luchtblazer om je mond en het gaatje schoon en droog te blazen.
 4. Na het schoonmaken van de gaatje, gaat de tandarts de tand weer opgevuld worden met een witte vulling.

tandentrekkenEen kies of tand trekken

Als je tand losser gaat zitten krijg je een wiebeltand, je tand of kies gaat dan meestal vanzelf uitvallen. Als je wiebeltand erg lang blijft vastzitten, kan het pijn geven en je kan hiervan extra last hebben bij het eten en poetsten. De tandarts zal dan de tand of kies makkelijk trekken omdat de tand of kies al los zit.

fluorideFluoride

Fluoride zit in de meeste tanpasta’s. Het is een natuurlijke stof die je tanden en kiezen beter beschermd tegen gaatjes. Poets je tanden een maal per dag. Zo worden je tanden en kiezen sterker en krijg je minder snel  gaatjes.

sealenSealen

Sealen betekent het afdichten van de groefjes tussen de hobbels bovenop je kiezen. Als de groefjes te diep en smal zijn, kunnen de haren van de tandenborstel de groefjes moeilijk schoonpoetsen. Dit kan ervoor zorgen dat er sneller gaatjes ontstaan. De tandarts zal de groefjes afdichten om je kiezen te beschermen tegen gaatjes. De tandarts doet dat in 6 stappen:

 1. Spoelen: De kies goed schoon met roterende bosteltje
 2. Droog houden: De tandarts gebruikt een wattenrolletje om de kies droog te houden
 3. Etsen: Daarna wordt de groef ruw gemaakt met een zure vloeistof om het laagje goed te laten hechten
 4. Spoelen: De tandarts gebruikt een lucht of waterspuit om de vloeistof weg te spoelen
 5. Sealen: Na het spoelen zal de tandarts het laagje op de kies aanbrengen.
 6. Uitharden: Als laatste zal de tandarts met een blauw lamp om het laagje hard te maken.

beugelEen beugel

Als je tanden en kiezen niet goed op elkaar aansluiten of naar voren staan, kun je niet meer goed kauwen en je tanden poetsen gaat moeilijker. De tandarts kan dit oplossen met een beugel, die zorgt ervoor dat je tanden en kiezen rechter komen te staan en je tanden zullen mooier uit zien.

Call Now Button